Tervetuloa

Tervetuloa

Saturday, April 14, 2012

Työmatkalla paratiisissa

Ensimmäinen työmatka uuden työpaikan puitteissa on nyt takana. Matkan tarkoitus oli perehtyä kahvin tuotantoon ja valmistukseen Nicaraguassa ja Costa Ricassa. Kun oikein on avoimella mielellä, voi tällaisella matkalla paljonkin oppia. Ohessa parhainta satoa.

Nicaragua on suosittu matkakohde ja lentokoneet ovat aina täynnä. Jos lentomatkalla on välilasku, niin jatkolennolta myöhästymisen riskin välttämiseksi kannattaa lentojen välille varata aikaa noin puoli päivää. Tämä on tarpeen varmistaaksesi paikan Nicaraguan koneeseen siinä tapauksessa, että ensimmäisen lennon koneessa on moottorivika, ja pitää vaihtaa toiseen lentokoneeseen, ja tässä toisessa lentokoneessa on ilmanpainevika, joka pitää korjata ennen matkaan lähtöä. Koneesta myöhästyminen tarkoittaa väistämättä noin kahden päivän odottelua seuraavaan vapaaseen istumapaikkaan.

Jos välilaskupaikassa on vietettävä konepaikan puuttumisen vuoksi yö, ja päätät unohtaa koko Nicaraguan ja ajanpuutteen vuoksi mennä suoraan Costa Ricaan, matkalaukku löytää tiensä perille matkapäivänä 5 (päiviä yhteensä 6).

Jos tarkoituksena on menettää matkalaukkunsa, kannattaa valita matkaseuraksi ystävällinen pomo, joka lupaa hyväksyä muutaman vaatekerran ostamisen matkalaskuun.

Costa Ricassa kaduilla ei ole nimiä. Perille löydetään "puun kohdalta oikealle, ja sitten koulun jälkeen toinen vasemmalle" - ohjeiden perusteella. Espanjankielen- ja autonikkunan alasrullauksen taito ovat tarpeen silloin, kun perille ei ihan heti löydykään.

Paratiisissa ei tarvitse herätyskelloa. Tropiikin linnut täyttävät sen tarpeen.

Paratiisi on kännykkäkatveessa. Ulkomaailman ja lasten kanssa kommunikointitiheyteen tulee asettaa realistiset tavoitteet.

Samat kengät sopivat sekä toimistoon, kahvitehtaalle että viidakkopolulle siinä tapauksessa, että matkalaukku ja sen sisällä olevat lenkkarit eivät ole löytäneet tietään perille.

Koiranvahdiksi kannattaa varata naapuri, jonka aidan alta koira ei pääse kaivamaan kuoppaa ja karkaamaan. Jos koira karkaa, tulee naapuruston olla ystävällismielinen, jotta koirasta pidetään huolta sen aikaa, kunnes omistaja tulee kännykkäkatveesta ja järjestämään koiran jatkohoidon. Myös koiranomistajan ystävyyssuhteiden kunto on oltava sitä luokkaa, että kun varahoitaja tarvitaan, apua löytyy ystäväpiiristä.

Lounaat ja illalliset tulee viettää joko vuorenrinteen näköalaravintoloissa, tai laakson paratiisipuutarhassa.

Jos paikallinen juustotarjotin näyttää siltä, että se on ollut kauan lämpimässä, ja tarjottimella olevat oliivit kärpäsenkävelemiltä, ne kannattaa jättää syömättä siitä huolimatta, että isäntäväki loukkaantuu. Seurauksena voi olla räväkkä vatsatauti, joka on varsin vastenmielinen kanssatyöntekijöille erityisesti silloin, kun tauti iskee toimistossa.

Vatsataudin voi myös käyttää edukseen. Sen avulla matkan aikana kertyneet kilot karisevat ja vatsa litteytyy. Ja taas maistuu!

Costaricalaiset ovat miellyttävä kansa, joiden kanssa on mukava ja helppo tehdä töitä. Kannattaa varautua ylenmääräiseen ystävällisyyteen ja siihen, että kollegat uhraavat kansallisen vapaapäivänsä käyttämättä vain jotta pääset käymään kahviviljelmällä ja tehtaassa.

Jos maassa ei ole armeijaa, ja välit naapurimaan kanssa eivät ole parhaat, voi yllättäen menettää saaren naapurimaalle.

Kahvin kasvatus- ja tuotantoprosessi on pitkä, moniosainen ja harras, jotta suomalaisille saadaan pehmeät mokat kuppiin.

Kahviaddiktin ihanneammatti on kahvinmaistaja, jonka tehtävänä on maistella ja arvioida erilaisia kahvinäytteitä päivät pitkät. Harjoittelua vaatii maku- ja laatuerojen tunnistamisen lisäksi myös ryystämis- ja sylkäisytekniikka, jotka voivat olla hyvin haasteellisia aloittelijalle.

Parasta kahvia on 100% arabica, ja mielellään vapaavalintaisen kestävän kehityksen sertifikaatilla varustettuna. Sertifikaatti takaa sen, että kahvi on tuotettu luontoa ja kahvinkasvattajien tarpeita hyvin huomioon ottaen.

Kaiken kaikkiaan aivan mahtava reissu, oheisten kohokohtien lisäksi opin paljon itse maasta, politiikasta, elinolosuhteista, siirtolaisuudesta, muista Väli-Amerikan maista, luonnosta, kollegoista, ja luonnollisesti kaikkea mahdollista kahvin kasvatuksesta, tuotannosta ja kaupasta.

Rakkaudella,
Äiti

1 comment:

  1. Ja ihan vaan talleen hypoteettisesti kavit naita lapi :D LoL - maltan tuskin odottaa seuraavaa paivitysta...

    ReplyDelete