Tervetuloa

Tervetuloa

Sunday, October 2, 2011

Sinfoniaa

Jottei menisi masennuksen puolelle niin lyhyt kotiseutumainoskatko tähän väliin. Olin perjantaina ensimmäistä kertaa täällä asuessani sinfoniaorkesterin konsertissa, Dallas Symphony Orchestran Mendelssohn Festivalilla. Monta muutakin ensi-kertaa on tullut viimeisen puolen vuoden aikana tehtyä. Olen kuin uusi ihminen, tutkin kaupunkia ja lähiseutua kuin turisti, oppimisen innolla. Tutuksi on tullut oopperatalot, musiikkisalit, teatterit, konsertit, monen monta mukavaa ravintolaa, joissa otetaan dinner ja drinksut ennen tai jälkeen esitysten. Melkein seitsemän vuotta tuli täällä asuttua ennen kuin moiseen ryhdyin. Nyt ihmettelen että minkä halvatun takia tämäkin kesti niin kauan tajuta, että sitä mitä tykkäsi Suomessa tehdä, voi tehdä täälläkin. Duh! Laitetaanko vaikka hitaiden hämäläisten sukujuurten piikkiin???

Kulttuuritarjonta on täällä ihan uskomattoman runsasta. Monet ystäväni ovat todenneet ihan samaa, että ovat olleet hyvin yllättyneitä kulttuuritarjonnan laajuudesta, se ei tule ensimmäisenä mieleen kun puhutaan Dallasista. Populäärimusiikin konserttivalikoima on sekin huippua. Isot ja pienet bändit pysähtyvät tänne soittelemaan. Sting taisi olla tulossa tänä syksynä, Duran Duran (onko nekin vielä elossa?), Bon Jovi joko tulee tai justiinsa kävi, U2, Coldplay, vain muutamia mainitakseni. HIM taitaa olla täällä käynyt parikin kertaa. Myös Broadway-musikaalit pysähtyvät tänne, samoin esim. American Idol –kiertueet. Että kyllä riittää jos kiinnostaa suburbiasta lähteä liikkeelle.

Pläräsin läpi Dallas Symphony Orchestran kauden ohjelman ja kas, siellähän on ihan kotoisia nimiä. Pietari Inkinen on vierailevana kapellimestarina. Tuolla nimellä on pakko olla suomalainen. Wikipedia sen vahvistaa. Ei mikään turha jannu. Japan Philharmonic Orchestran johtaja. Nuori kaveri, syntynyt 1980. Rautavaaraa ja Sibeliusta. Se pitää mennä kuuntelemaan! Eikä tässä kaikki. Hannu Lintu –nimi vilahtaa ohjelmassa. Wikipedioimaan, ja aavistukselle vahvistus. Hyvä Suomi! Taitaa tulla vilkas kulttuurivuosi!

Suomen kulttuuritarjontaa on ikävä. Paikalliset näytelmät tuntuvat suurimmaksi osaksi olevan sitä hilpeää valtavirtaa, joka saa rahahanat vuotamaan. Rohkeita näytelmän valintaratkaisuja voi rahallisista paineista johtuen olla hankala tehdä. Ehkä löydän täältä vielä jonkun teatterin, jossa esitetään synkistelynäytelmiä tosielämästä. Ei teatterista aina tarvitse lähteä hymyillen ja iloisesti nauraen, vaan se reissu voi myös laittaa aivosolut käyntiin ja tarjota ajattelemisen aihetta. Suomalaiset ovat ihailtavan rohkeita tässä suhteessa. Kertokaahan rakkaat ystävät, mitä kaikkea kulttuurielämyksiä syksy Suomessa tarjoaa!

Rakkaudella, Äiti

No comments:

Post a Comment